dissabte, 1 de juliol del 2017

Sabies que... (2)



Vaig començar aquesta secció de “Sabies que...” el 12 de novembre de 2016, començava aquell article dient això:Hi ha, tant a la història dels escacs com als escacs quotidians, dates i fets que generalment passen desapercebuts o potser no és guarden a la memòria col·lectiva. En aquesta secció que avui començo, intentaré posar temes que per la majoria són desconeguts, o si voleu poc coneguts”.

Bé, després de uns quants mesos torno a aquesta secció amb 10 nous temes. A diferència dels temes del primer article que eren sobre els escacs catalans, avui he triat temes de la història dels escacs en general, temes anecdòtics i puntuals, però no per això menys importants.

Torno a comentar, com vaig fer a l'anterior article, que òbviament haurà persones que sabran més casos que unes altres, però dubto molt que algú les sàpiga totes, i si aquesta persona existeix, li dono l'enhorabona per endavant.


Si us sembla bé, comencem:


Saps que el primer tauler d'escacs amb quadres blancs i negres alterns va aparèixer a Europa a l'any de 1090.


Saps que el “Libro de acedrex, dados e tablas”, va ser compilat a Toledo l'any 1283 per ordre d'Alfonso X de Castella, anomenat el Savi.





Saps que el primer quadre conegut amb el tema dels escacs és "the chess players", pintat l'any 1490.



Saps que Luis Ramírez de Lucena (1465-1530) és l'autor del llibre més antic sobre els escacs moderns, "Repetición de amores y arte de ajedrez". El seu llibre va publicar-se l'any 1497. 




Saps que el primer ballet conegut basat en els escacs va ser "Ballet des echecs", representat davant el rei Lluís XIV de França.


Saps que la primera columna d'escacs escrita a un Periòdic, va aparèixer l'any 1813 al “Mercuri Liverpool”.


Saps que la primera revista d'escacs va ser “Le Palamedes”, fundada per  La Bourdonnais l'any 1836.




Saps que la primera universitat a tenir un club d'escacs va ser la d'Oxford l'any 1845.




Saps que el model estàndard de peces usat en competicions rep el nom de model Staunton, dissenyat l’any 1849 per Nathaniel Cook, i anomenat així en nom del campió anglès del segle XIX Howard Staunton.




Saps que el primer rellotge d'escacs mecànic va ser inventat per Thomas Wilson l'any 1883. Amb anterioritat, s'usaven rellotges de sorra, els rellotges de sorra es van usar per primera vegada a Londres l’any 1862. Els rellotges de botons oprimibles van ser perfeccionats per Veenhoff l’any 1900.


He de dir que fent aquest article he aprés coses que no sabia, si aquest ha estat també el vostre cas, doncs, em dono per més que satisfet.


Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Com sempre darrera d'un article teu hi ha una gran capacitat de treball per tant felicitats de nou!!.Efectivament hi han moltes coses que no sabia!!
No sabia el nº 1,3,5,6,7,8,9 i 10.Considero que els teus lectors et podrien demanar ampliar algunes coses.Em sumo a aquesta petició demanant el quadre del nº 3.Del nº 7
conexia La Palamede però no savia que va ser la primera.Sobre el nº 8 seria interessant saber si la Universitat de Cambridge té o va tenir club d'escacs.Coneixent la seva enorme rivalitat en les regates no seria d'estranyar que també haguessin creat un club d'escacs!!I en el nº 9 la meva resposta es no i si.Es a dir que sabia lo de Staunton i desconexia l'autor(Nathaniel Cook) Salutacions Fred
Nota:En l'article de la setmana pasada vaig fer un tercer comentari per si et pot interesar.No cal que el contestis publicament

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Doncs si, aquestes coses sempre donen una mica de feina. També dir-te que aquestes informacions són producte de buscar en llibres que tinc i a la xarxa d'Internet, i podria ser que en alguna situació la informació no fos correcta del tot, però no crec que sigui el cas.

Respecte a les teves peticions, si us plau, no siguis tan exigent, si alguna pintura o altre imatge no l'he posat és perquè no ho he trobat; però t'asseguro que ho he buscat.

Sobre la teva pregunta si la Universitat de Cambridge té club d’escacs doncs sembla que si; et passo aquesta informació que he trobat a Internet:

“Torneig anual més llarg en escacs. La sèrie tradicional va començar l'any 1873 amb l'ajut del futur campió del món Wilhelm Steinitz (guanyat per la Universitat d'Oxford 10-3). Les universitats van començar a jugar l'any 1871, però els primers partits van ser per correspondència. No es van jugar jocs de 1915 a 1918 a causa de la Primera Guerra Mundial. Hi va haver partits informals durant la Segona Guerra Mundial, però no van comptar per a la sèrie de partits. El torneig d'escacs de la 125 ª edició va tenir lloc i'any 2007, guanyat per la Universitat de Cambridge. La Universitat de Cambridge ha guanyat 56 partits, Oxford ha guanyat 51 partits, i hi ha hagut 18 empats. Cada equip consta de 8 jugadors, amb almenys un d'ells ha de ser una dona.”

Potser aquesta informació no és actual, però respon a la teva pregunta.

Salutacions amic,