diumenge, 20 de novembre del 2016

Llibres (10)


Novament torno a utilitzar la secció "llibres". Com sabeu, en aquesta secció parlo de llibres que he llegit o, majorment en temes teòrics, he consultat.

Fins ara he comentat llibres de tot tipus de temàtica (teòria, mig joc, finals, estratègia, tàctica, etc.) però avui vull presentar uns llibres que toquen un tema totalment minoritari en el món dels llibres sobre els escacs; els llibres sobre la biografia d'un jugador.

Em direu que hi ha molts llibres sobre jugadors rellevants a la història dels escacs, he d'acceptar que és cert. Però aquest llibres generalment es basen en una aproximació molt bàsica a la biografia del jugador i una gran quantitat de partides, més o menys ben analitzades del jugadors en qüestió.

Podem dir que d'aquest tipus de llibres s'ha escrit de tota mena, de molt dolents fins a molt bons; un dels millors exemples dels molt bons seria, segons el meu criteri, la col·lecció «Mis geniales predecesores», a on Garry Kasparov relata la vida dels protagonistes prou bé, donant una visió general de suficient qualitat.

Però ni tan sols aquesta molt bona col·lecció de Garry Kasparov podem dir que el tractament de la vida dels seus protagonistes sigui una biografia d'ells. Una obra biogràfica és una altra cosa.

Avui us vull parlar de tres llibres autènticament biogràfics, que tinc ja fa molt anys i vaig llegir al seu moment. Aquests llibres són:  "Lasker: el difícil camino hacia la gloria", "Capablanca, leyenda y realidad" i "Al ataque, una autobiografia de Mijail Tahl".

Els dos primers són biografies pures, el tercer és una autobiografia a partir d'un entrevista que li fa un periodista amb preguntes i respostes.

Lasker: el difícil camino hacia la gloria




Llibre escrit per Miguel Angel Nepomuceno, ediciones ESEUVE. Aquest llibre és una profunda biografia de Lasker. Una bona definició és el que es pot llegir a la contraportada:

"Els singulars escacs d'Emmanuel Lasker han marcat la seva empremta en la història del joc rei. L'enorme figura d'aquest campió del món (1894-1921) ens és mostrada aquí en tota la seva grandesa, en una obra magna i reverencial en què l'autor ha treballat durant gairebé dos decennis de la seva vida."

En aquest sentit també és interessant el començament del pròleg, escrit per Pablo Morán:

"Només un amant dels escacs i de la història podia escriure aquest llibre. Un llibre que està escrit amb amor, amb passió, amb admiració i amb profund coneixement de causa. Un llibre minuciós que recull una tasca d'anys i anys, de consultar fonts i fonts, d'escriure cartes i cartes, una tasca, doncs, típica de l'investigador seriós, responsable. L'investigador que comprova una i mil vegades les fonts en centenars de llibres i amb centenars de persones."

Tan sols afegir que quan vaig llegir aquest llibre vaig sentir una gran admiració per Lasker i la seva trajectòria, tant dins com fora dels escacs.

Capablanca, leyenda y realidad




Aquest és un llibre purament biogràfic, guanyador del "Premio UNERC de Biografia 1976". Escrit per Miguel Ángel Sánchez, tant l'autor com el premi són cubans. Editat a Cuba l'any 1978 per la "Unión de Escritores y Artistas de Cuba", no em consta que hagi estat reeditat per cap altra editorial en castellà, sé que havia un interès en fer-ho en anglès per una editorial dels Estats Units.

Crec que és interessant el que va dir el jurat del premi en qüestió, al respecte d'aquest premi:

"... es concedeix el premi en raó del domini del tema aconseguit per l'autor, tant en el camp pròpiament biogràfic, és a dir la vida i l'època de José Raúl Capablanca, com en el camp escaquístic. També és de destacar l'interessant recull de fonts bibliogràfiques i testimonials, i el seu maneig adequat per estructurar una encertada biografia. Finalment el jurat va tenir en compte la importància de l'excepcional personalitat de Capablanca..."

Una obra que ens ajuda a conèixer millor al gran Capablanca i el seu temps.

Al ataque, una autobiografia de Mijail Tahl




Aquest és un llibre diferent als anteriors. No tan sols perquè és una biografia a partir d'una entrevista amb un periodista especialitzat V. Damski, sinó, perquè és una biografia centrada en la seva trajectòria competitiva, des dels seus inicis, sent un nen, fins als seus èxits més sonats.

Summament interessant el diàleg entre Tahl i Damski, una proposta periodística de gran nivell; més encara si tenim en compte que la seva publicació en rus va ser l'any 1983. L'any 1988 l'editorial Ricardo Aguilera el va editar en castellà.

😀😃😎😏😛😞😟😍👼👿👀😓👸😝

Coneixem als grans escaquistes, coneixem les seves meravelloses partides, però què sabem de l'home? Ben poc. Aquestes biografies ens apropen a la persona, al ser humà.

Personalment, em quedo amb la vida de Lasker, una vida de penúries a la seva joventut, quan aconsegueix consolidar la seva vida, complementa els escacs amb altres temes científics i filosòfics, i quan ja és gran, té que fugir de l'Alemanya Nazi i tornar a guanyar-se la vida amb els escacs als Estats Units.

Una vida de novel·la, digna d'una bona pel·lícula, molt més que les mediocritats que habitualment és fan sobre personatges relacionats amb els escacs.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger.Com ja podies suposar m'ha encantat el teu article d'aquesta setmana.Estic totalment d'acord amb la teva valoració del llibre de Nepomuceno sobre Lasker,un campió mundial que també va triunfar en la vida tot i les visicituts que l'Alemanya nazi li va fer patir.L'autor(Nepomuceno)va estar a l'alçada de l'obra i per tant un aplaudiment a tots dos.Em fa vergonya no haver ni sentit parlar del llibre sobre Capablanca tot i que dedueixo que la Guerra freda va influir en intentar demostrar que tots els cubans eren quasi dimonis plens de sofre i antropofags que es menjaven criatures.I el tercer llibre em maleexo d'anar tan ràpid llegint la coberta i creient que Damski era un mer recopilador de partides d'en Thal.Brrrr!!!En resum,moltes gracies pel teu article.M'has tret uns anys de sobre.Fins la setmana que vé company!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Doncs si que ho suposava, però m'encanta que m'ho diguis!! Bromes a part, és per a mi un privilegi que una persona com tu em digui que l'ha agradat un article que parla de llibres d'escacs.

La teva experiència com a llibreter de llibres d'escacs és molt gran, no en va vas portar la secció d'escacs de la Llibreria Francesa durant molts i molts anys (més de 30 potser?).

Encara recordo amb nostàlgia quan anava a la Llibreria Francesa no tan sols a comprar algun llibre que havia sortit recentment, sinó, a més m'encantava consultar altres llibres, em podia estar una bona estona.

Encara hi ha persones que em comenten que a la Llibreria Francesa sempre trobaven el (els) llibre que necessitava gràcies als teus suggeriments, doncs sempre oferies el llibre més adequat al nivell i preferències del client. Eres tot un professional del tema.

Salutacions,