dissabte, 26 de maig del 2012

Dades


Avui voldria parlar d'unes dades que m'han cridat l'atenció. Dades del món dels escacs naturalment, dels escacs del nostre entorn, els escacs catalans.

Però, per poder centrar-nos, primer tindríem que definir que és una dada. Consultant el Diccionari de la llengua catalana Enciclopèdia Catalana, llegeixo: "representació convencional d'idees o fets capaç de ser comunicada o manipulada per algun procés", ja estem, no us ha passat mai que quan consulteu un diccionari per saber la definició d'una paraula, ens trobem que ens tanca algun interrogant, però sovint, ens obre uns altres; afortunadament també tinc un altre diccionari, el Nou diccionari de la llengua catalana de J.B. Xuriguera (gran home aquest Xuriguera, sempre intentant posar les coses més fàcils als estudiants), en aquest diccionari trobo la següent definició de dada: "antecedent necessari per arribar al coneixement exacte d'una cosa".  Millor, molt millor aquesta segona argumentació pel que jo vull expressar en aquest article.

Des del meu punt de vista, les dades ens permeten investigar i aprofundir en una qüestió per a poder arribar a una conclusió sobre un tema. Un exemple d'això va suposar el periodisme d'investigació, molt popular en altres temps quan el periodisme era independent, desgraciadament aquest periodisme avui dia no gaudeix de bona salut.

Però tornant al nostre tema, en aquest article us vull passar unes dades modestes, però que a més de curioses em semblen interessants.

Sabeu quin és el municipi català amb un club d'escacs federat, que compta amb menys habitants?

Duesaigües, municipi de la Comarca del Baix Camp, té una població de 236 habitants. L'Ateneu Duesaigües juga a Primera provincial de Tarragona.


Hi ha tres municipis més per sota dels mil habitants que tenen club d'escacs federat:

L'Estany, municipi del Moianès a la Comarca del Bages, amb 393 habitants. El Club d'Escacs l'Estany milita a Segona provincial de Barcelona. A més, aquest club organitza tots els estius un campionat de partides llampec a cinc minuts, a on a part del torneig, s'ha fet famosa la botifarrada que fan prèviament.



Vilanova de Segrià, municipi de la Comarca del Segrià compta amb 822 habitants. El Club d'Escacs Vilanova juga a Segona provincial de Lleida.



Agullana, municipi de la Comarca de l'Alt Empordà compta amb 806 habitants. El Club d'Escacs el Palaus d'Agullana juga a Segona provincial de Girona.



 És gratificant que municipis tan petits comptin amb clubs d'escacs i a més demostra que no és impossible que els escacs es consolidin en pobles petits. Tenint en compte que hi ha a Catalunya ciutats i comarques que els escacs federats no tenen cap implantació, veure aquests exemples de poblacions petites que tenen aquest esperit tan positiu de consolidació dels escacs, ens té que omplir de satisfacció.

Quatre clubs, de quatre municipis petits, de quatre províncies diferents, a molta distància entre ells. Felicitacions a tots quatre.

És la meva intenció seguir aprofundint amb dades sobre els escacs catalans, tant amb dades territorials, com amb dades estadístiques. Però això serà en propers articles.

Salut i escacs,