dijous, 14 de juliol del 2016

Els millors finals de Capablanca i Fischer




Avui vull parlar d'un llibre especial, no gaire comú. Es tracta d'un llibre de finals, editat l'any 1978 per l'editorial Šahovski Informator (pels qui no els soni aquesta editorial, els diré que és la mateixa que edita el famós Informator). En aquesta primera edició es van fer 4.000 exemplars,  no sé si s'han fet reedicions.

El llibre recull 204 posicions de finals de partida, posa qui guanya (blanques o negres) i després, en altra pàgina es pot veure el desenllaç de la partida.



La veritat és que esta molt bé per entrenar i augmentar el nostre nivell com a escaquistes a la part final de la partida, però, que té de diferent aquest llibre sobre altres llibres similars? Doncs, que tan sols toca partides jugades per a dos dels millors jugadors de la història dels escacs: José Raúl Capablanca i Bobby Fischer.

Foto: Kimbim

Foto: Ajedrez 32

A més, aquest dos jugadors estan considerats, dins dels millors, com dels millors finalistes. Tots els grans jugadors dominen totes les fases del joc, i tots els grans jugadors destaquen per les seves capacitats en el final, però Capablanca i Fischer, van demostrar estar un esglaó per sobre en aquesta fase del joc.

En fi, un llibre especial, un llibre per gaudir dels escacs i també, per poder comprendre i recordar posicions difícils que aquests dos genis resolien amb una naturalitat tan sols a l'alçada de ben pocs.

Un llibre per gaudir amb calma, especialment recomanable per gaudir-lo a les vacances; això si, a l'ombra, en un lloc tranquil i amb una cervesa o un refresc.

Salut i escacs,