divendres, 3 de juny del 2016

El mat d'alfil i cavall


El mat d'alfil i cavall contra rei, és el mat més complicat dels mats contra rei sol. El Gran Mestre Jesús de la Villa, al seu llibre "Los 100 finales que hay que saber", magnífic llibre per cert, quan es refereix al mate d'alfil i cavall contra rei, expressa el següent:

"Aquest final és l'ovella negra dels mats al rei solitari. Des de sempre el mat d'alfil i cavall ha creat certs recels entre els aficionats, perquè encara que ve explicat en molts llibres, la seva execució pràctica no és fàcil. Més d'un mestre s'ha hagut d'anar avergonyit a casa després de no encertar a donar-lo, o aconseguir-ho amb una tècnica millorable.

La veritat és que la situació no és molt freqüent, potser perquè el jugador amb avantatge material es preocupa d'evitar-lo prèviament, i tampoc té aplicació pràctica en altres finals, a menys que acceptem que el seu estudi pot millorar la compenetració de l'alfil i el cavall. Però, cal saber-ho! Potser és perquè a ningú li agradaria passar pel mal tràngol de no encertar a donar-lo en un torneig, potser perquè un bon escaquista ha de respectar la seva pròpia cultura, el cas és que cal saber-ho."

Considero les paraules del Jesús de la Villa molt encertades i em quedo amb dos temes: el primer quant diu que aquest mat no es dona freqüentment, com exemple us donaré la meva experiència, porto 46 anys que jugo federat i no m'he trobat mai amb aquest final; el segon quan fa referència a que més d'un mestre no la pogut fer, com exemple més recent i mediàtic el que li va passar a l'Anna Uixénina en un torneig jugat l'any 2013.


L'Anna Uixénina (nascuda el 30 d'agost de 1985) és una  jugadora ucraïnesa, que va ser Campiona del món entre novembre de 2012 i setembre de 2013. Té els títols de Gran Mestre Femení des de 2003 i de Gran Mestre des de l'any 2012.

L'Anna Uixénina falla en no poder donar escac i mat amb l'Alfil i Cavall, ho podeu veure en aquest vídeo:




Normalment, les jugadores (jugadors) d'aquest nivell dominen totes aquestes tècniques (com es pot comprovar al següent vídeo) i a la "pobra" Anna Uixénina l'han caigut "pals" per tots costats. Però, tenint en compte que aquesta jugadora ha demostrat que té un bon nivell, jo em plantejo la següent pregunta: no pot ser que més que no saber com resoldre aquest final el que li va passar és que es va quedar en "blanc"? Molta gent s'ha quedat en "blanc" en alguna ocasió especialment tensa (examens, oposicions, prova d'accés a una feina, etc.), a mi quan he vist el vídeo, el seu llenguatge corporal m'ha semblat que no era gaire normal, com si alguna cosa estranya estigués passant, en fi, el cervell és una "eina" que a vegades ens pot fer passar males estones.

Us passo un vídeo on un jugador d'alt nivell resolt aquest final amb molta destresa:



A continuació us passo uns vídeos, de més senzill a més explicatiu, per si no el sabeu ho pugueu aprendre (també serveix pels que vulguin refrescar la memòria).







En fi, el mat d'alfil i cavall és una curiosa "rara avis" que apareix rarament, però que un escaquista que s'apreciï, ha de dominar.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Avui em poso al dia (per fi!!!!) amb el meu comentari.Fa unes hores he resolt els tres comentaris pendents i per compensar aqui va el meu comentari.No recordo el nom d'un jugador del Tres peons l'unic que recordo era que estava prop de 2000 punts d'Elo català
i no va saber trobar la sol-luciò.Fà molts anys em va estar a punt de pasar aquest mal tràngol amb un jugador del sant josep.afortunadament el meu contrincant que ja tenia peça de menys no ho va veure i va decidir abandonar.Fà molts anys també vaig em va pasar un llibre el jugador del Tres Peons Castillo(molts anys abans també de l'Espanyol) on una de les lliçons explicava el sistema Deletang.un metode molt interesant basat en crear tres triangles gran,mitja i petit on el jugador feia escacc i mat.També era divertit perque permetia fer una "heretgia" es a dir que es podia posar el quadre negre a la dreta del tauler ja que explicava l'autor que el seu sistema permetia aquesta"jugada".Recorda'm que et proporcioni la fotocopia de la lliçò.Fins molt aviat company!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

En aquesta ocasió has estat super àgil, enhorabona!! Aquest és un final que encara que l'hagis treballat, pot passar tan temps fins que te'l trobis que és convenient que el vagis repassant de tant en tant.

Abans, des dels llibres de finals, era bastant complicat de retenir els continguts, als llibres més actuals de finals podem trobar explicacions més detallades, però amb els bons vídeos (perquè hi ha de tot) el tema queda força clar.

Amb les noves tecnologies, l'aprenentatge dels escacs ha evolucionat d'una manera realment impressionant.

Salutacions,