dijous, 9 de juliol del 2015

Llibres de museu


Tots tenim algun llibre molt antic, sovint, ni tan sols recordem com va caure a les nostres mans. Aquests llibres, sobretot si són d'obertures, estan totalment desfasats i per a nosaltres no tenen cap valor. Cap valor? Són peces de museu i les tindríem que tractar amb la cura adequada!

Però, malauradament en molts casos aquests llibres acaben als contenidors de papers. Algunes persones em diran: "si ja no em fan servei i no tinc on guardar-los, que vols que faci amb ells?", la meva resposta seria que si no els dones la importància que tenen, doncs mira de passar-los a alguna entitat o persona que sí estigui interessada en la seva conservació.

Perquè és d'això del què es tracta, aconseguir cuidar i conservar el màxim possible de coses i fets relacionades amb els escacs que ens permeti a partir de elements tangibles poder tenir una idea lo més aproximada possible dels escacs en cada moment de la seva història.

Però un cop has trobat aquella persona o entitat que vol recollir aquest llibres o materials relacionats amb els escacs, es tracta de casos aïllats sense cap relació entre ells.

Fa falta una entitat que guardi, catalogui i cuidi aquest material; l'ideal seria un museu o entitat similar, com ja vaig expressar a un article l'any 2011 (com passen els anys!), però com podem comprovar estem molt lluny de què això pugui ser ni tan sols un projecte.

Us passo els meus llibres més antics:

Aquest és el llibre més antic, tan sols teniu que veure el preu












Aquest és un llibre del què encara es pot treure molt bon profit

Un molt bon llibre

Són llibres anteriors a la meitat del segle XX (la majoria), són pocs i en general poc valuosos, però podem dir que ja tenen la categoria de llibres de museu.

En fi, sóc conscient que aquest tema interessa a poca gent de la nostra família escaquista, però també tinc molt clar que qualsevol col·lectiu que no cuida el seu passat, no té gaire futur.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Comparteixo amb tu la necesitat de donar al nostre pasat escaquista la importancia que es mereix i aqui cal donar la importancia que té realment.Uns dels llibres que menciones tindrien que pasar millor a a una"catedral" imaginaria per la seva qualitat,altres tindrien que destacar per la seva publicació per exemple els de la editorial Ricardo Aguilera que tant va fer per la difusió dels escacs en una epoca molt negre de la nostra historia.Els de obertures no cal ser molt taxatiu ja que a vegades algunes linees estan de moda i aqui podriem citar a en Larsen que es va atipar de desenpolvar linees considerades obsoletes,I per acabar una anecdota.Un dels llibres que menciones el primer propietari va ser el nostre consoci Nicolas Ruiz Soto que als anys seixanta va arribar a jugar al primer equip del Congrés.Era una persona molt agradable i tenia una caracteristica molt apreciada pels seus amics.Tot i tenir tots els anys del mon tenia tota la cabellera totalment blanca al extrem que era conegut pels seus intims com a"Copito de nieve".Ell estaria molt content de que una persona com tu sigui l'actual propietari d'un dels seus llibres.Fins la setmana que ve company que espero que ens veiem el dimarts a l'Obert del Sant Marti.Una abraçada Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Gràcies pels teus comentaris i també per l'anècdota del Sr. Nicolas Ruiz. No puc passar-me tots els dies per l'Obert del Sant Martí, però si dius que aniràs el dimarts, doncs miraré de ser-hi.

Salutacions i fins el dimarts,