divendres, 5 de desembre del 2014

II Torneig Internacional Femení Platja d'Aro 1984


Els tornejos internacionals femenins no s’han prodigat gaire a casa nostra; parlem clar, pocs i molt de tant en tant.

També he de dir que aquests tornejos no han estat gaire difosos i quan es vol recuperar la seva memòria, costa de trobar referències escrites.

A l’any 1984 es va jugar al municipi de Platja d’Aro, a la Costa Brava, el II Torneig Internacional Femení de Platja d’Aro.

El torneig es va jugar del 21 al 30 de setembre a l’Hotel Columbus i va ser, possiblement, el torneig femení més fort jugat a Catalunya fins aquell moment.

L'organització va anar a càrrec de l'Institut d'Escacs de Catalunya i el Club Guixolenc d’Escacs, sent el director del torneig el Jordi Puig, els àrbitres  van ser l’Antonio Medina (àrbitre principal) i el Màxim Borrell.

Però parem un moment i fem un incís en la figura d'en Jordi Puig Laborda, una de les figures més importants dels escacs catalans. Com a organitzador va dirigir nombrosos tornejos destacant els de Palma de Mallorca a finals de la dècada dels 60 del segle XX, especialment important va ser el de l'any 1969 que va comptar amb grans jugadors i que va guanyar Ben Larsen.

Jordi Puig amb Garry Kasparov

Va ser fundador de l’Institut d’Escacs de Catalunya, director del Butlletí d’Escacs (al qual va dotar d’una qualitat desconeguda fins aquell moment) i creador de l'Òscar dels Escacs, premi atorgat al millor jugador de cada any, decidit en votació per a periodistes especialitzats en escacs de tot el món; posteriorment també va haver un Òscar per a la millor jugadora mundial, el millor jugador espanyol i a la millor jugadora espanyola.

Nieves García, guanyadora de l'Òscar dels Escacs Espanyol i Pia Cramling guanyadora de l'Òscar dels Escacs mundial a l'any 1983.

Cal esmentar que el torneig va ser d’una més que acceptable qualitat i va gaudir de bones jugadores estrangeres i de les millors jugadores espanyoles i catalanes.

El torneig va tenir categoria XII, vàlid per a l’obtenció de normes internacionals, GMF=7punts i MIF=5 punts, però cap jugadora ho va aconseguir.

Molt bona actuació de la sueca Pía Cramling amb uns contundents 8 punts de 9 possibles.

Foto: Wikimedia Commons

Foto de les participants; d'esquerra a dreta: Lematchko, Gallego, Cramling, Jakson, Vokalova, Ferrer, Veroci, Canela, García i Cuevas.

Bona iniciativa, ja que les jugadores espanyoles i també les catalanes, van poder enfrontar-se amb experimentades jugadores estrangeres, experiència que de ben segur les va servir per a poder progressar.

Maria Luisa Cuevas, va quedar campiona d'Espanya pocs mesos després

Pepita Ferrer. Foto: www.bidmonfa.com


Maia Txiburdanidze (Campiona del món) conjuntament amb Jordi Puig i Nieves García , a l'entrega dels Òscar d'Escacs 1984

Bé, fins aquí la meva petita contribució en mantenir viu en el record un torneig femení que al seu moment va ser important i que forma part de la història dels escacs catalans.

Salut i escacs,

1 comentari:

Fred ha dit...

Hola Roger: Molt bona iniciativa per fer mes visible la historia dels escacs femenins.Es una pena que persones com tu i en Joaquim Travesset no trobeu el temps de fer un esforç conjunt per redactar una excelent historia dels escacs catalans.Ho sé soc un pesat però quan un tema m'agrada sóc molt pesat!!
Per acabar moltes gracies pèr aquest article.M'ha fet molta il-lusió veure la foto de la Pepita Ferrer la primera campiona de Catalunya que vaig guanyar i a la meva amiga i companya de club molts anys Teresa Canela.Fins el proper comentari