dissabte, 18 d’octubre del 2014

Veterans



Aquest any, fa pocs mesos, he complert 60 anys; i aquest setembre a fet 44 anys que vaig jugar la primera partida d'escacs amb llicencia federativa. Va ser al juvenil de Catalunya de l'any 1970, a l'antic local del Club d'Escacs Comtal, al carrer de les Flors, a Barcelona.

A plogut molt i fort des de llavors, amb profunds canvis en tots els àmbits i com no podia ser d'una altra manera, també en els escacs.

Ara, si consulteu la llista d'elo català on surt el meu nom, comprovareu que m'han afegit un "Veterà-60".

Cap mentida, ja tinc 60 anys i la Federació Catalana d'Escacs té estipulat que a partir d'aquesta edat ja  s'és veterà.


Però quan parlem de la paraula veterà a què ens estem referint?

A la Viquipèdia he trobat això:  El mot veterà (del llatí vetus, "vell") és un terme polisèmic: d'una banda, és una persona que té experiència en una àrea particular, i d'altra banda també és referit especialment a les persones retirades en les forces armades i molt especialment a persones que són soldats supervivents d'algun conflicte. A aquests últims se'ls denomina veterans de guerra...

El Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana, diu això: Veterà / veterana. [1803; del ll. veteranus, -a, -um, íd., der. de vetus, -ĕris 'vell']. 1 adj i m i f Dit de la persona que té una experiència d'anys en una professió o en qualsevol activitat, 2 m i f esp MIL Militar que ha servit molt de temps.

Bé, no tenim més remei de quedar-nos amb dos conceptes: Dit de la persona que té una experiència d'anys en qualsevol activitat (en el nostre cas, els escacs) i el altre concepte ve relacionat amb vell (ves per on, quin remei).


Les definicions i els conceptes sempre poden ser discutits, ja que cada cas és un món, però per començar, ho podem deixar així.

Quan vaig començar a treballar aquest article, volia escriure "quatre" lletres sobre aquest tema, però m'he adonat que el tema és molt més ampli i complicat del que pensava, ja que hi ha algunes coses que no m'han "quadrat" i necessito més informació per poder tenir un principi de criteri. Això vol dir, que aquest és el primer d'altres articles que, des del meu punt de vista, la qüestió dels veterans requereix.

Començaré donant informació dels últims campionats de Catalunya i d'Espanya de veterans.
Aquesta qüestió contempla una curiosa distorsió, el campionat de Catalunya està contemplat per a jugadors a partir de 60 anys i el campionat d'Espanya és divideix en dos campionats, un a partir dels 50 anys i l'altre a partir dels 65 anys.

Aquest tema referent a l'accés als campionats de veterans mereix un article propi, quan tingui més informació miraré de fer-ho.

El campió de Catalunya de veterans 2014 ha esta el Joan Bautista, fort jugador del Sant Andreu.


Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

El campió d'Espanya de veterans 2014 +50 ha estat el GM  Juan Manuel Bellón i subcampió ha estat el FM català Alejandro Pablo.

Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

El campió d'Espanya de veterans 2014 +65 ha estat el Emili Simón, fort jugador del Terrassa.

Simón i Bellón

Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

També s'ha jugat el Campionat d'Espanya de partides de ràpides de veterans (+50 i +65 junts) a on ha quedat subcampió el jugador del Congrés Fermín Tejero; felicitacions Fermín.


Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

Com he comentat anteriorment, seguiré parlant de les qüestions referents als veterans. En principi, hi ha un seguit de temes per poder parlar:

Com és que hi ha diferents conceptes per designar l'edat que un jugador d'escacs com a veterà?

No he sabut trobar al web de la Federació Catalana d'Escacs l'historial de campionats i campions de Catalunya de Veterans. Sóc jo, ho és que passen d'això?

Intentaré aprofundir i aclarir el pes que tenen els veterans dins dels escacs a Catalunya. Tasca difícil, perquè tampoc hi ha gaire informació per poder trobar les dades mínimament necessàries.

Hi ha més qüestions al voltant d'aquest tema que m'agradaria poder anar tocant. Però el que si voldria començar a aclarir, és que el concepte de veterans en els escacs, no es tindria que confondre amb la difusió dels escacs als casals de gent gran, que per altra banda també és una activitat que està força bé.



Aquest últim comentari ve a conseqüència de què he vist que la denominació que és dona al responsable d'aquest tema a l'organigrama de la Federació Catalana d'Escacs, l'amic Jaume Bosch, és de "Delegat per a la Gent Gran". Si us fixeu en l'organigrama, hi ha vocals de tota mena i en canvi no n'hi ha cap vocal de veterans. No és la meva intenció criticar a la Federació Catalana d'Escacs i molt menys a l'amic Jaume Bosch, del que tinc des de fa molts i molts anys un gran criteri; però veien aquest organigrama i òbviament des de fora, dona la sensació que la federació té en aquesta qüestió una assignatura pendent.

Salut i escacs,