dijous, 4 de juliol del 2013

Recordant Leonid Stein


Avui, 4 de juliol, fa 40 anys de la mort de Leonid Stein a l'edat de 38 anys. Aquest nom, segurament, no diu gaire a molts jugadors actuals, però Stein va ser un dels millors jugadors sovietics dels anys 60 i 70 del passat segle vint; i dir això representa que va ser un dels millors jugadors del seu temps.

Stein tenia un estil de joc creatiu, molt influenciat per Txigorin i Alekhin. Fou un jugador altament intuïtiu i natural. Estava considerat un geni de l'atac, però també sabia jugar uns escacs profunds, i estava menys predisposat que Tal a generar complicacions de resultats impredictibles. Va destacar amb negres en variants agudes com ara la Defensa Índia de Rei, la Defensa Grünfeld, o la Defensa Siciliana.

Amb una capacitat innata pels escacs, equiparable a Capablanca, això no va ser positiu per a ell en els seus inicis, la seva progressió va ser lenta. Diuen que de jove mai va obrir ni consultar un llibre d'escacs i que en les seves partides no gastava més de 15 minuts de rellotge. Posteriorment va polir aquests defectes i la seva progressió el va portar a l'elit.


Si voleu saber més sobre Leonid Stein, podeu consultar aquest enllaços:
Enllaç 1 Enllaç 2Enllaç 3.

Campió de la URSS tres vegades. Va guanyar el seu primer títol soviètic a Leningrad l'any1963 (empatà amb Borís Spasski i Ratmir Kholmov al torneig principal, i guanyà el desempat). Va tornar a guanyar a Tallinn, l'any 1965, i repetí l'any següent, 1966, a Tbilisi. Va obtenir també dues importants victòries, al Supertorneig de Moscou 1967 (commemoratiu del 50è aniversari de la Revolució d'Octubre de 1917) i al Torneig de Moscou 1971 (Memorial Alekhin, empatat amb Anatoli Karpov). També va guanyar els tornejos internacionals de Berlín Est 1962, Sarajevo 1967, Hastings 1967-68, Kecskemét 1968, Tallinn 1969, Pärnu 1971 i Las Palmas 1973. Entre 1962 i 1973, Stein estigué sempre entre els quinze primers jugadors del món.

Si voleu veure partides de Stein, podeu consultar aquest enllaç.



Fou un dels pocs jugadors que va aconseguir tenir uns resultats igualats contra Vasili Smislov, Tigran Petrosian i Mikhaïl Botvínnik. Fins i tot, va superar en els seus enfrontaments particulars jugadors com Mikhaïl Tal, Borís Spasski, i Paul Keres. Stein va jugar de "tu a tu" amb la totalitat dels millors jugadors mundials de la seva època.

En fi, tot un personatge. Un jugador amb unes capacitats pels escacs úniques, alguns pensaven que en aquell any 1973, Stein era més fort que Karpov. 


 Potser si, o potser no. Va ser una pena que no es poguessin enfrontar en un matx de candidats.

Salut i escacs,