dilluns, 20 de maig del 2013

Campionat d'Europa Individual d'Escacs 2013


Del 4 al 17 de maig s'ha jugat a Legnica (Polònia) el Campionat Individual d'Escacs d'Europa 2013.

Segons la Wikipedia el Campionat d'Europa Individual d'escacs és un torneig organitzat per la Unió Europea d'escacs. Es va establir l'any 2000 i des de llavors es juga un cop l'any.

El Torneig es juga amb el sistema suís, a un nombre variable de rondes, segons el nombre de participants. En aquesta ocasió han estat onze rondes.

En aquesta edició han participat 38 països amb un total de 286 jugadors, entre els quals es troben 234 titulats: 143 GM, 5 WGM, 63 IM, 19 FM i 1 WFM. El rànquing inicial està encapçalat pels GM russos Dmitry Jakovenko (2731), Ievgueni Tomashevsky (2719) i el GM francès Maxime Vachier-Lagrave (2718).


Podeu consultar el rànquing inicial des d'aquest enllaç.

Poques bromes, un campionat amb143 GM, no és qualsevol cosa. A més, deu jugadors superaven els 2700 d'Elo.

Alexander Moiseenko, de 32 anys, es va apuntar el triomf tot i que a l'última partida va perdre enfront del rus Ian Nepomniachtchi. L'ucraïnès, que va obtenir sis victòries, quatre taules i una sola derrota, es va penjar l'or per davant d'altres nou jugadors que també van sumar vuit punts. La mitjana de punts Elo dels seus rivals va desfer el múltiple empat final.


 Per darrere d'ell van acabar els russos Evgeny Alekseev i Evgeny Romanov, el veterà eslovè Alexander Beliavsky, el romanès Constantin Lupulescu, Paco Vallejo, l'armeni Serguei Movsesian, els també russos Ian Nepomniachtchi i Aleksey Dreev, i un altre armeni, Hrant Melkumyan.



Podeu consultar la classificació final des d'aquest enllaç.

Molt bon campionat dels tres jugadors espanyols que han participat:

El balear Paco Vallejo va acabar a la sisena posició amb vuit punts, els mateixos que el nou campió. Vallejo es va acomiadar de Legnica amb una victòria en l'onzena i última ronda davant el francès Vladislav Tkachiev, amb les peces blanques i després de 36 jugades. Bon torneig el seu, sense cedir cap derrota, va sumar vuit punts amb cinc victòries i sis partides resoltes en taules.


 El gallec Iván Salgado, que en l'última partida, amb negres, va acordar taules amb l'armeni Vladimir Aakopian en 25 moviments, va acabar amb 6,5 punts. En les onze rondes va guanyar quatre partides, va signar cinc taules i va encaixar dues derrotes.



El valencià Julen Arizmendi va sumar sis punts. Va acabar el torneig amb repartiment del punt davant el suís Joseph G. Gallagher en 60 jugades i jugant amb les peces negres. El seu balanç ha estat de tres victòries, sis empats i dues derrotes.


 Un campionat fantàstic, en el qual la competitivitat ha estat extrema, ja que hi ha molts favorits i tots tenen que jugar a guanyar totes les rondes per poder aconseguir estar a dalt al final.

Us recomano que descarregueu les més de 1500 partides que podeu trobar a chess results, trobareu de tot, però especialment qualitat de la bona.

Salut i escacs,