diumenge, 28 d’octubre del 2012

Breus comentaris (2)




Llegint Ajedreznd, m'he assabentat de la mort d'en Miquel Albereda, un dels millors jugadors catalans dels anys 50 i 60 del segle passat. En realitat, Ajedreznd, posa un link amb el web "Ajedrez 365" (web totalment recomanable pels amants dels escacs) a on podem trobar un molt bon article d'en Joaquim Travesset sobre el Miquel Albareda,

També el web Ajedreznd ens informa de la mort d'en l'Alvar Gomila als 86 anys. En Gomila va ser un bon jugador de club, quan jo em vaig iniciar als escacs al Foment Martinenc (any 1970), el meu primer club, l'Alvar Gomila defensava el segon tauler del club; l'any següent va fitxar en Cherta i l'Alvar va passar al tercer tauler. Recordo com si fos ahir, que invariablement les seves partides acabaven sempre, per a bé o per a mal, en els patiments del control de temps, sempre acabava amb la bandera aixecada, tenint que fer un munt de jugades en pocs minuts. En fi, sempre costa de pair la mort d'una persona que has conegut personalment. Que descansi en pau.

Seguint amb Ajedreznd trobem un comentari en el sentit de pujar les llicències federatives en un 50%. A vegades no entenc a les persones, sembla com si cadascun de nosaltres arribem a conclusions a partir de les nostres circumstàncies personals, sense parar-nos a pensar com estan les altres persones. Sé que alguns clubs han decidit no cobrar la quota de soci a les persones en atur o en circumstàncies extremes, conscients que aquestes persones deixarien el club i conseqüentment els escacs federats si se'ls pressiona en aquest sentit. Però això, més els augments dels preus de tota mena que estem patint, fa que molts clubs comencin a tenir problemes de caixa. Demanar un augment de les llicencies federatives en un 50% em sembla totalment irresponsable.

Com podeu comprovar, sóc un lector compulsiu d'Ajedreznd. He de dir que considero aquest portal com a fonamental per a la informació quotidiana dels escacs a Catalunya. A vegades, fent broma, he comentat amb els amics que si Ajedreznd no existís, hauríem d'inventar-lo. Francament, tenim molta sort de la seva existència. Però, dit això, també penso que s'ha donat una situació que no deixa de ser "perillosa", perillosa entre cometes vol dir que no és una situació preocupant avui dia, però que es pot crear una situació no desitjable en un hipotètic futur, més o menys llunyà.

Arribats a aquest punt, suposo que us pregunteu a quina situació m'estic referint. Bé, intentaré explicar-me: la Federació Catalana d'Escacs té un web, que ara amb els recents canvis, podem dir que esta força bé. Però la seva informació és, per dir-ho d'alguna manera, forçament institucional. Això és així perquè la tasca d'informació general dels escacs catalans i dels seus clubs ja està ben recollida des del web d'Ajedreznd. Això no té, ni tindrà cap problema mentre els dos web estiguin comandats (per dir-ho d'alguna manera) per la mateixa persona. Però podria ser un problema si Ajedreznd desapareixes o des d'aquest web tinguessin criteris diferents dels de la Federació Catalana d'Escacs. És per tot això que penso que la web de la Federació (portal dels clubs catalans) tindria que assumir més informació general i també informació dels clubs.
Amb aquest comentari no vull expressar que s'estigui fen cap cosa malament, però si que seria convenien començar a trencar aquest repartiment de funcions informatives que de facto s'està donant.

Salut i escacs,    

4 comentaris:

Fred ha dit...

Amic Roger:Es preocupant pero torno a estar molt d'acord amb tu.En Toni Ayza ja ha contestat pero penso que si,que es podria afegir a la pagina web de la Federacio un apartat que es podria anomenar La opinio de Clubs i jugadors.Degut a que podria originar un allau de comentaris i opinions penso que caldria llimitar els escrits pel canal del Club i les respostes es publicarien al mes seguent per evitar un embus.Altre cosa seria contestar privadament a l'interesat.En quants als amics Albareda i Gomila m'afeixexo al condol.Vaig tindre el plaer de jugar i perdre clar amb els Albareda(pare i fill) i fer taules amb en Gomila cordial adversari del Congres en les epoques glorioses on podiem rivalitzar amb el Foment.Descansin en pau Frederic

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Des del web de la Federació es poden fer moltes coses noves, però això ho tenen que decidir ells. No obstant això, estaria bé que escoltessin als clubs.

Però el que jo volia expressar, és que al web de la Federació es pengessin la difusió i seguiment dels tornejos que organitzen els clubs, com ja fa Ajedreznd.

Salutacions,

Alejandro ha dit...

Evidentemente, la subida que preconizaba ( soy el autor ) era meramente irónica en el 50%, pero sólo quería hacer constar que después de años sin apenas subidas, creo que la Federación ha hecho mucho por nosotros y deberíamos de ayudarles ahora que disminuirán las subvenciones. Ya hacen bien en subir ahora aprox. el IPC, y excepto con personas que tengan graves perjuicios económicos, sigo diciendo que es uno de los deportes mas baratos que existen, y creo que cualquier subida apenas hace daño a alguien. Lo siento, pero me reafirmo en mis palabras ( ya digo, no tanto el 50% ), y si se ve, y se me conoce, hay que leer "entre líneas", y no tomarse tan taxativo la opinión.

Roger Salvo ha dit...

Hola Alejandro,

No te conozco, y por supuesto no podía saber cuando leí tu aportación en Ajedrend que cuando escribes hay que leerte entre líneas. Pero sé algunas cosas de ti:

Sé que has refutado el Gambito Letón.

Sé que has hecho apología de que el estudio de las aperturas es un timo.

Sé que estuviste en la UGA, antes que este prestigiosos e histórico club desertara de su barrio.

Sé que durante un tiempo estuviste en la "cresta de la ola" de donde se decide el presente y el futuro del ajedrez catalán.

Sé que eres un mecenas, pues según tus palabras (espero que en este caso no sean "metafóricas") has donado 7.000 € a tu club y 9.000 € como ayuda a un Open que no especificas.
Referente a este último hecho, decirte que hace ya bastantes años, en el Congreso, Joaquim Calduch, socio de esta entidad, hizo algunas aportaciones económicas para algunas actividades que sin esta aportación no se podrían haber hecho. Solo puso una condición, que no se divulgara que él había puesto este dinero . Joaquim Calduch fue un mecenas para nosotros, pero claro, Joaquim Calduch era un señor con mayúsculas.

Como puedes ver, sé algunas cosas de ti, pero obviamente no lo suficiente para conocerte. Yo entiendo que las personas se "entienden hablando", pero hablando "clarito" sin tener que leer entre líneas o con "metáforas" por medio, que normalmente solo entiende el que las escribe.

De todas maneras te agradezco la deferencia de que hayas entrado en este blog para dar tu punto de vista.

También añadir que centré mi comentario en el tema de tu propuesta de subida de las licencias federativas en un 50%, no dije nada de otras opiniones tuyas en aquel mensaje, en las que posiblemente podríamos coincidir.

Saludos cordiales,